Геращенко: "ЄС" наполягає на повному мораторії на будь які витрати, що не стосуються ЗСУ

Читать на русском

Геращенко:

Геращенко: "ЄС" наполягає на повному мораторії на будь які витрати, що не стосуються ЗСУ

"Європейська Солідарність" наполягає на повному мораторії на будь-які витрати, що не стосуються Збройних Сил України.

Про це заявила співголова фракції Ірина Геращенко на своїй сторінці у "Фейсбуці".

Нардеп зауважує: нецільові витрати в регіонах це наслідок фінансової політики центральної влади, і це треба негайно виправляти.

"Наша команда неодноразово вимагала ввести мораторій на будь-які бюджетні витрати, які можуть почекати до закінчення війни. Головний пріоритет – ЗСУ. Виробництво своєї зброї. Розвиток ВПК. Підтримка солдатів і їх родин. Все інше – другорядне. Вимагали збільшення фінансування Армії ще до великої війни. Але ж дороги! Вони були пріоритетом… Барабани, плитка, памʼятники – все це відлуння великого будівництва, на яке 4 роки тому присіла нова команда. І ці корупційні потоки їй надто припали до душі", – написала Геращенко.

Вона зауважує – зараз є спроба повісити це на місцеве самоврядування: "маю нагадати, що 23 лютого 2022 року КМ прийняв постанову, якою заборонив витрачати місцевим бюджетам кошти на будь-що, окрім захищених статей видатків. Тому всі ці барабани неможливі без благословіння від кураторів з Центру. Як відомо, опозиція зараз ніяк не впливає на формування порядку денного парламенту. Тому всі бюджетні закони ставлять і проходять без нас", – констатувала депутатка.

"Щодо музею Голодомору. Ми сьогодні робимо все можливе, аби світ визнав Голодомор геноцидом українців. За кожною резолюцією парламентів світу – велика дипломатична робота, переконання і інформування. 90-річчя вшанування памʼяті жертв Голодомору є важливим для історичної памʼяті, але поділяю думку тих українців, які наголошують, що заходи можуть проходити в рамках існуючого меморіалу і памʼятника, музей добудуємо після Перемоги. Коли в порядок денний поставили зміни до бюджету для фінансування Музею, "ЄС" це підтримала, було б дивно, якби ми не голосували. Але – зараз докладемо всіх зусиль для парламентського контролю, аби ці кошти використали максимально прозоро, аби не допустити розкрадання й корупції", – зазначила Геращенко.

"Коли глава президентської фракції критикує нецільове використання коштів, то варто нагадати, що вся повнота влади зараз в Зеленського і "слуг". Тому це питання до самих себе. У ВР, до речі, є ТСК щодо військової міжнародної допомоги, і згідно проміжного звіту цієї комісії з міжнародними поставками в нас все добре, а от корупцію в закупівлях зброї вона не розслідує. Пора повертати парламенту справжню функцію контролю. Негайно повертати годину запитань до уряду і КМ в залу – аби відповідали і звітували. Канал Рада має висвітлювати діяльність ВР і дебати, а не співати оди ОП. На Суспільне мають повернутися програми журналістських розслідувань. Єдиний марафон – це покривання корупції і безкарності", – переконана Геращенко.

"І не питайте, чому ми не в НАТО. Варто частіше дивитися в дзеркало. А "ЄС" відтепер наполягає на повному мораторії на будь-які витрати, що не стосуються ЗСУ. Це стосується і каналів ДОМ/ Freedom, які розпиляли чергові мільйони на новорічні комедії. Про це глава президентської фракції, до речі, мовчить", – резюмувала співголова "ЄС".