Нацкомісія спростила процедуру зміни постачальника газу для бізнесу

газ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), звільнила непобутових споживачів газу від обов’язку надавати довідку про відсутність заборгованості чи дозвіл від чинного постачальника під час переходу до нового.

Відповідне рішення про внесення змін до Кодексу газотранспортної системи та Правила постачання природного газу прийнято регулятор ухвалив на засіданні у вівторок, 8 серпня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Серйозний крок назустріч непобутовим споживачам", – прокоментував під час голосування член НКРЕКП Валерій Тарасюк.

В обґрунтуванні проєкту відповідної постанови, регулятор пояснив необхідність внесення змін до процедури переходу до нового постачальника тим, що чинна нормативна база вимагає удосконалення "з метою підвищення ефективності та спрощення процедури зміни постачальника непобутовими споживачами".

Відповідно до затверджених регулятором змін, у процесі переходу до нового постачальника не потрібно участі чи надання підтвердження з боку чинного постачальника, а споживач більше не зобов’язаний надавати новому постачальнику письмову довідку від нього або складений з ним акт звірки взаєморозрахунків про відсутність простроченої заборгованості за спожите паливо.

За новими правилами, для зміни постачальника непобутовому споживачеві необхідно письмово звернутися до нового постачальника з пропозицією укласти договір постачання газу.

Читайте також: Уряд шукає 36 мільярдів для погашення боргів енергетичних компаній за газ, – Кубраков

Для завершення процедури зміни постачальника всі наступні дії здійснюються новим постачальником через інформаційну платформу Оператора ГТС, а після завершення процедури дія договору постачання газу з попереднім постачальником автоматично припиняється.

Водночас у затверджених змінах до Правил постачання природного газу наголошується, що розірвання або зупинення дії договору постачання ресурсу не звільняє споживачів від виконання фінансових зобов’язань за цим договором, а споживач зобов’язаний здійснити повний остаточний розрахунок із попереднім постачальником.

Якщо до початку процедури зміни постачальника було припинено або обмежено постачання газу у зв’язку з наявною заборгованістю, реєстрація споживача новим постачальником на інформаційній платформі Оператора ГТС може здійснюватись після оплати всієї заборгованості перед попереднім постачальником, за ініціативою якого такі обмеження відбулися.

Як повідомлялося, раніше віцепрем’єр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков констатував, що загальна заборгованість підприємств ТКЕ за газ наразі становить майже 100 мільярдів гривень.

За його словами, уряд пропонує виділити 36 мільярдів гривень із державного бюджету підприємствам теплової енергетики для виплати частини цього боргу.