В уряді США прокоментували зростання цін на російську нафту попри обмеження "Великої сімки"

нефть

Запроваджене країнами "Великої сімки" обмеження максимальної ціни на російську нафту (price cap) на рівні $60 за барель залишається ефективним інструментом, незважаючи на те, що Росія змогла продавати свою нафту за ціною, що перевищує встановлену "стелю".

Про це заявив в. о. помічника Мінфіну США з економічної політики Ерік ван Ностранд, передає Інтерфакс-Україна.

Він нагадав, що країни G7 і Євросоюзу запровадили такий захід, щоб обмежити російські доходи від експорту нафти і нафтопродуктів, але зберегти присутність російської нафти на світовому ринку.

За даними агентства Argus, у липні російська нафта Urals навіть у російських портах котирувалася на рівні $61 за барель, а розрахункові котирування в європейських портах у липні склалися на рівні $64,2 за барель.

Ван Ностранд зауважив, що показники доходів Кремля залишаються низькими, оскільки будь-який продаж російської нафти за сприяння постачальників послуг Коаліції має здійснюватися за ціною $60 за барель або нижче.

Він також пояснив, чому цінову стелю встановили на такому рівні: "Багато аналітиків енергетичного ринку прогнозували зростання світових цін на нафту в другій половині 2023 року з цілої низки традиційних макроекономічних причин, включно зі зростанням світового попиту".

"Це очікування було однією з причин, через яку ми встановили верхню межу цін на нафту на рівні $60 за барель, оскільки ринки очікували зростання світових цін протягом кількох місяців після нашої початкової реалізації (price cap, – ред.). Але навіть, незважаючи на те, що останнім часом світові ціни на нафту зміцнилися, price cap обмежує доходи Росії і продовжує давати покупцям, які не входять до коаліції, додаткові важелі для зниження цін", – заявив представник Мінфіну США.

"Росія може продавати нафту без постачальників послуг країн Коаліції вище рівня price cap, тому не дивно, що середня ціна перебуває на рівні або навіть вище верхньої межі. Але навіть ці транзакції мають свою ціну. Наприклад, інвестиції, які російський уряд робить у тіньовий флот або у свої власні страхові компанії, щоб продавати понад встановлений ліміт, забирають фінансування з його військового бюджету", – вважає представник Мінфіну США.

"Крім того, ми знаємо, що російська нафта, що торгується за межами країн G7, як і раніше, продається зі значним дисконтом порівняно з нафтою марки Brent. Водночас частка торгівлі, яку Росія може вести за межами G7, обмежена наявністю танкерного флоту, внаслідок чого значна частина її торгівлі підпорядковується ціновій стелі", – заявив Ван Ностранд.

Чиновник зазначив, що зниження доходів Росії зберігається, незважаючи на те, що обсяги нафтового експорту залишаються вищими за середній рівень 2021 року.

Читайте також: Росія рекордно збільшила темпи буріння нафтових свердловин попри санкції, – Bloomberg

Ван Ностранд також нагадав, що, окрім зниження нафтових доходів, Росії довелося "переглянути свою податкову систему, щоб вичавити більше грошей з експортерів нафти".

"Однак ми знаємо, що будь-яке підвищення податкової ставки в Росії сьогодні погіршить довгострокові перспективи її найважливішої нафтової галузі", – наголосив він.

Водночас американський чиновник зауважив, що на світових енергетичних ринках спостерігається більша стабільність, ніж висловлювали скептики.

"Країни з низькими доходами виграли від цієї стабільності, оскільки вони продовжують імпортувати російську нафту зі знижкою, яку G7 більше не бере, або отримує вигоду від загалом нижчих світових цін на нафту", – додав речник Мінфіну США.

Як повідомлялося, за офіційними даними Мінфіну РФ, ціни на основний експортний сорт російської нафти Urals у липні вперше перевищили ліміт, встановлений країнами "Великої сімки" на рівні $60 за барель. Так, середня ціна на нафту марки Urals у липні зросла до $64,37 за барель, порівняно із $55,28 за барель у червні, $53,34 у травні та $58,63 за барель у квітні.