В уряді Росії анонсували "радикальні кроки" через рекордне зростання цін на бензин та дизпаливо

новак

Уряд Росії готовий вжити кардинальних заходів на ринку палива через рекордне зростання оптових цін.

Про це заявив російський віцепрем’єр Олександр Новак, передає РБК.

За його словами, оптові ціни на паливо в Росії зараз почали знижуватися після рекордних піків.

"Завдання стоїть на внутрішньому ринку ціни тримати і не підвищувати, що, в принципі, вдається вертикальним компаніям. Виникла диспропорція саме на оптовому ринку, ми зараз займаємося тим, щоб збалансувати оптовий ринок, і бачимо, що останні дві оптові сесії на біржі оптові ціни знижуються. Це призводить до того, що балансується ринок. Якщо знадоблиться кардинальне рішення, яке ми обговорюємо на нарадах, то готові застосувати", – сказав Новак.

Він додав, що російське Міністерство енергетики вже підготувало такі рішення.

"У короткі терміни розглянемо і ухвалимо рішення", – зазначив Новак.

За даними російських ЗМІ, уряд РФ обговорює підвищення експортного мита на нафтопродукти до $250 за тонну для стабілізації цін на внутрішньому паливному ринку. Але проти цього виступають російські нафтопереробні компанії.

Зокрема, голова "Газпром нафти" Олександр Дюков попередив про ризик виникнення дефіциту бензину та дизпалива в Росії у випадку запровадження такого мита на нафтопродукти. За його словами, через різке збільшення мита знизиться ефективність НПЗ у Росії і, відповідно, зменшаться обсяги переробки нафти. У результаті це може призвести до нестачі палива.

Наразі експортне мито у РФ для світлих нафтопродуктів становить $6,4 за тонну, а для темних – $21,4 за тонну. Розмір мита влада встановлює щомісяця, залежно від цін на нафту.

Читайте також: Кремлю не вдається стримати подорожчання пального: Ціни на бензин і дизпаливо в Росії знову б’ють рекорди

Як повідомлялося, ціни на бензин у Росії зростають з весни. Тоді голова Мінфіну РФ Антон Сілуанов повідомив про плани знизити вдвічі компенсації нафтовим компаніям за постачання палива на внутрішній ринок (паливний демпфер) з 60 млрд до 30 млрд рублів на місяць. Наприкінці липня президент Володимир Путін підписав відповідні поправки до Податкового кодексу.

15 вересня біржові ціни бензин А-92 вперше перевищили 70 тис. рублів за тонну. Також рекордно дорожчали бензин А-95 та дипаливо.