Експорт української електроенергії у вересні зріс у 555 разів

електроенергія

Експорт електроенергії з України до Європи у вересні зріс у 555 разів, імпорт знизився майже вп’ятеро.

Про це свідчать дані на сайті мережі операторів системи передачі континентальної Європи ENTSO-E, передає Інтерфакс-Україна.

Згідно з цими даними, експорт здійснювався до Словаччини та Молдови в обсязі 66,7 тис. МВт-год та 44,36 тис. МВт-год відповідно, склавши загалом 111,06 МВт-год.

Минулого місяця через суттєвий дефіцит потужності при значному попиті на електроенергію через спеку Україна не мала можливості експортувати, внаслідок чого експорт відбувся лише 27 серпня, в обсязі 0,2 тис. МВт-год до Словаччини та 0,004 МВт-ч у Молдові.

Водночас імпорт електроенергії у вересні, що здійснювався також із Словаччини та Молдови, становив 23,82 тис. МВт-год за серпневого показника 115,6 тис. МВт-год. Зі Словаччини надійшло 18,38 тис. МВт-год, з Молдови – 5,44 тис. МВт-год.

У результаті експорт електроенергії перевищив імпорт у 4,6 раза.

Як правило, експорт здійснювався в нічні та денні години (знижене споживання вночі, збільшене виробництво е/е ВДЕ вдень), а імпорт переважно допомагав покривати зростання споживання ближче до вечора.

"Укренерго" в серпні для покриття попиту було змушено застосовувати аварійну допомогу з Румунії та Польщі, обсяги якої стали безпрецедентними – вона застосовувалася третину місяця, а її загальний обсяг становив майже 19 тис. МВт-год (у липні було лише 1, 2 тис. МВт-год).

Автор: Галина Ялівець