Російських таксистів примусово пересадять на "Жигулі" попри протести

такси

Комісія з транспорту Державної ради Росії, яку очолює президент Владімір Путін, підтримала внесення змін до законодавства , які дають уряду право вимагати локалізації автомобілів для легкового таксі.

Про це пише російське видання "Вєдомості" із посиланням на протокол комісії від 7 серпня.

На думку чиновників, таке рішення сприятиме "формуванню загальнофедерального технологічного суверенітету та стійкості вітчизняної транспортної мережі до санкційного тиску".

Поправки торкнуться закону про таксі (№580-ФЗ). Основна їхня ідея полягає в тому, щоб стимулювати попит на автомобілі російського виробництва. Для цього встановлять обов’язкові нормативи щодо локалізації нових автомобілів для таксі. З 1 січня 2024 року їх пропонується встановити на рівні 1000 балів, а до 1 січня 2028 року підвищити планку до 3000 балів. Звільнити від цієї вимоги пропонується тільки машини дорожчі за 4 млн руб., які використовуються в бізнес-класі.

Розробити вимоги щодо локалізації машин таксі та каршерингу "з урахуванням можливого обсягу їх виробництва вітчизняними автозаводами" до 1 серпня доручав президент РФ Володимир Путін.

Як повідомлялося, представники російських служб таксі різко негативно відреагували на цю ідею. Наприкінці липня асоціація "Національна рада таксі" надіслала прем’єру листа з проханням не примушувати бізнес купувати лише російські автомобілі. В асоціації попередили про зростання цін на перевезення та зниження транспортної доступності у країні.

У російській асоціації пояснювали, що ціни на автомобілі економ-класу, зібрані в Росії, зросли останнім часом на 70-80% і досягли 1,8-2 млн рублів. Водночас у країні спостерігається дефіцит легкових автомобілів компакт-класу вартістю до 1 млн рублів, які в основному і використовуються в таксі та каршерингу. Крім цього, автомобілі з автоматичною коробкою передач та антиблокувальною системою гальм у Росії зараз взагалі не випускаються.

Читайте також: Росія не здатна виробляти власні авто: "АвтоВАЗ" почне збирати китайські автомобілі під брендом Lada

Нагадаймо, переважна більшість світових автовиробників, за винятком китайських, припинили роботу в Росії після повномасштабного воєнного вторгнення в Україну у лютому минулого року. Водночас російські виробники не можуть повноцінно працювати без імпортних комплектуючих, тому переважно перейшли на збирання китайських автомобілів.

За підсумками 2022 року у Росії було вироблено 450 тисяч легкових автомобілів, що на 67% менше, порівняно з попереднім роком. За даними Росстату, обсяг виробництва легкових авто у РФ минулого року також став найнижчим за історію спостережень. Для порівняння, менше 450 тис. легкових автомобілів вироблялося у СРСР на початку 1970-х років.