За кордон через війну виїхало 6,2 мільйона українців,

біженці

Близько 6,2 мільйона українців нині перебувають за кордоном. Вони виїхали через повномасштабне вторгнення РФ.

Про це повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна, передає Укрінформ.

"Після повномасштабного вторгнення Україна стикнулася з безпрецедентною ситуацією. Зараз ми дійсно маємо велику внутрішню міграцію і велику зовнішню міграцію", – зазначила Бережна.

За словами урядовиці, в Україні понад 5 млн зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Однак, за її словами, не всі громадяни, які були змушені залишити свої домівки, реєструються як ВПО.

"Якщо говорити про виїзд українців за межі України, то тут цифри дуже різні. Ми отримуємо дані і від Верховного комісара ООН у справах біженців, і від Євростату, що веде облік українців, які стали на тимчасовий облік у країнах Європейського Союзу. Маємо інформацію від мобільних операторів, а також від аналітичних установ", – додала Бережна.

Вона підкреслила, що зібрана інформація опрацьовується і звіряється з даними Державної прикордонної служби України, щоб отримати конкретну цифру.

"У Міністерстві економіки ми приходимо до висновку, що зараз за межами України перебуває близько 6,2 мільйона осіб, які виїхали з моменту повномасштабного вторгнення", – резюмувала заступниця міністра економіки.

Як повідомлялося, за даними ООН, 76% українських біженців планують повернутися додому.