"Енергоатом" розраховує завершити корпоратизацію за пів року,

енергоатом

НАЕК "Енергоатом" розраховує завершити корпоратизацію підприємства, за оптимістичними оцінками, за півроку, за песимістичними – за рік.

"Корпоратизація "Енергоатому" рухається в досить швидкому темпі. За песимістичними оцінками – рік і ми будемо повністю корпоратизовані. Якщо оптимістично – півроку. Іде дуже багато процесів зараз і зокрема основне – це проведення інвентаризації всіх активів, а також збір звернень кредиторів. Це така непроста процедура", – сказав президент компанії Петро Котін у коментарі журналістам під час відвідин однієї з АЕС, передає Інтерфакс-Україна.

При цьому Котін уточнив, що щодо окупованої російськими загарбниками Запорізької АЕС "будуть поки що використані попередні, довоєнні дані інвентаризації, а потім (після повернення станції під контроль України, – ред.) коригуватимемо".

Як повідомлялося, на початку травня Кабінет міністрів реорганізував держпідприємство шляхом його перетворення на АТ "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100% акцій у статутному капіталі якого належать державі та не підлягають приватизації чи відчуженню іншим способом.

Як зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, це підвищить ефективність управління, залучить додаткові кошти на реалізацію нових проєктів та посилить енергетичну незалежність.

Кабмін також створив комісію з перетворення "Енергоатому" та затвердив її склад, встановив термін заяви кредиторами своїх вимог до підприємства – два місяці, та утворив інвентаризаційну комісію.

Перед цим Верховна Рада України 6 лютого 2023 року підтримала у другому читанні законопроєкт №8067 про корпоратизацію держпідприємства НАЕК "Енергоатом".

Корпоратизація "Енергоатому" передбачена кредитною угодою між компанією та Європейським банком реконструкції та розвитку та ратифікованою Верховною Радою гарантійною угодою "Комплексна узагальнена програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій".

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Південноукраїнську, Рівненську та Хмельницьку станції із 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,8 ГВт. ЗАЕС потужністю 6ГВт перебуває в окупації РФ із 4 травня 2022 року.