"Укргазвидобування" витратить 300 мільйонів на ремонт обладнання, що 5 років пролежало на складах

газа,добыча

Державна компанія "Укргазвидобування" 4 травня уклала дві угоди з бельгійською Solar Turbines Europe S.A. про послуги з ремонту і технічного обслуговування техніки загальною вартістю $8,15 млн або 298,22 млн₴

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані у системі Prozorro.

За умовами угоди, до кінця 2024 року потрібно відремонтувати три газотурбінних двигуни Mars90 по $1,97 млн кожен та модернізувати компресор С61 за $2,25 млн.

Модернізація полягає у заміні проточної частини. Виробником цієї техніки є компанія Solar Turbines Incorporated (США). Три турбокомпресорні агрегати з тандемними компресорами С61 і газотурбінним двигуном Mars90 експлуатуються на Солохівській дотискній компресорній станції (проєктний цех) ГПУ "Полтавагазвидобування".

"Дані турбокомпресорні агрегати (Mars 90) внаслідок тривалого простою (понад 5 років зберігалися на складах ГПУ "Шебелинкагазвидобування") потребують проведення їх внутрішнього огляду, інспекційних та ремонтних робіт", – зазначається в обґрунтуванні закупівлі.

З тієї ж причини потрібно провести заміну проточної частини компресора одного з агрегатів.

Читайте також: "Укргазвидобування" купить 10 верстатів для капітального ремонту свердловин

Бельгійська Solar Turbines Europe S.A. – це дочірня фірма американського виробника Solar Turbines, що входить до складу корпорації Caterpillar. Вона створена для підтримки його обладнання у Європі.

В закупівлі вказано, що ця компанія єдина може виконати такі ремонт і модернізацію. Через відсутність конкуренції закупівлю провели без торгів.

Зауважимо, що у 2018 році "Укргазвидобування" замовило цій компанії двигунів на $13,50 млн, у 2021 році – ремонт на $25,99 млн і сервісні послуги на $6,14 млн, а в 2022 році – запчастини на $5 млн. Загалом з нею уклали угод на $58,78 млн.

Крім того, у 2017-2018 роках американська "дочка" того ж виробника – Solar Turbines International Company – продала "Укргазвидобуванню" двигунів на $55,50 млн.